Ηλεκτρονικές Απάτες - Προστατευτείτε! ​

Στην μάχη κατά της ηλεκρονικής απάτης, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε διαρκώς για τις διάφορες μορφές απάτης, ώστε να είστε προετοιμασμένοι να τις αναγνωρίσετε και να τις αντιμετωπίσετε.

Δείτε παρακάτω τους πιο συχνούς τύπους απάτης που μπορεί να αντιμετωπίσετε:

1. Online αγορές κατοικιδίων, αντικειμένων, αυτοκινήτων

Συχνά θα δείτε διαφημίσεις ή αγγελίες σε διάφορα sites όπως eBay, Alibaba, κλπ. για κατοικίδια (σκύλους, γάτες ή ακόμα και εξωτικούς παπαγάλους), ακριβά είδη όπως κοσμήματα, αυτοκίνητα σε ελκυστικές τιμές. Κάποιες φορές οι επίδοξοι δράστες προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω Viber, WhatsApp κ.α και ζητάνε χρήματα προκαταβολικά για μεταφορικά ή διάφορα έγγραφα. Όταν όμως εισπράττουν τα χρήματα, εξαφανίζονται.

fraud awareness wu paylink

2. Φιλίες/ Σχέσεις μέσω Κοινωνικών Δικτύων

Οι απατεώνες στοχεύουν σε υποψήφια θύματα μέσω ιστοσελίδων γνωριμιών, αλλά μπορούν, επίσης, να κάνουν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, κ.α)  ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να έρθουν σε επαφή με τα υποψήφια θύματά τους. Πρωτίστως κερδίζουν την εμπιστοσύνη σας. Στη συνέχεια σας ζητούν χρήματα για να σας επισκεφτούν, για έκτακτη ανάγκη, για δώρα ή στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού ή της πιστωτικής σας κάρτας.

fraud awareness wu paylink

3. Επείγουσα κατάσταση συγγενικού προσώπου

Αν δεχτείτε τηλέφωνο από κάποιον που παριστάνει φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο, λέγοντας σας ότι κινδυνεύει ή ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και ότι χρειάζεται επειγόντως χρήματα, κρατήστε την ψυχραιμία σας. Αν σας ζητηθεί να στείλετε χρήματα επειγόντως, πρόκειται πιθανώς για απάτη. Κλείστε το τηλέφωνο και επικοινωνήστε απευθείας με το φίλο ή το αγαπημένο σας πρόσωπο για να μάθετε αν πράγματι του συμβαίνει κάτι.

fraud awareness wu paylink
Άλλου τύπου απάτες που πρέπει να σας προβληματίζουν

Phishing

Phising είναι μια δόλια προσπάθεια από άγνωστο, συνήθως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αν και μπορεί επίσης να γίνει μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος), να κλέψει τις προσωπικές σας πληροφορίες ή να μεταδώσει κακόβουλο κώδικα ή λογισμικό στον υπολογιστή σας παριστάνοντας ότι εκπροσωπούν την τράπεζά σας.

Ενοικίαση ακινήτου

Άγνωστος ιδιοκτήτης (συνήθως στο εξωτερικό) ζητά με mail από υποψήφιο ενοικιαστή να προκαταβάλει χρήματα για την ενοικίαση ενός ακινήτου χωρίς τελικά να αποκτά πρόσβαση στο ενοικιαζόμενο ακίνητο. Εναλλακτικά μπορεί να είστε ιδιοκτήτης ακινήτου στον οποίο αποστέλλεται επιταγή από τον ενοικιαστή με μεγαλύτερο ποσό από την απαιτούμενη προκαταβολή  και σας ζητείται να επιστρέψετε ένα μέρος του ποσού χρησιμοποιώντας μια μεταφορά χρημάτων για να ανακαλύψετε τελικά ότι η επιταγή είναι ακάλυπτη.

Είναι σημαντικό να αισθάνεστε και να παραμένετε ασφαλείς όταν περιηγείστε στο διαδίκτυο. Μην αγνοείτε τα σημάδια και μείνετε προστατευμένοι!

Μείνετε ενημερωμένοι και σε επιφυλακή! Προστατέψτε τον εαυτό σας από την απάτη.

Σου φάνηκε ενδιαφέρον;
Μπορείς να το μοιραστείς

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin