7+1 πράγματα που δε γνωρίζαμε για το Βέλγιο ​

The Palace of Justice in Brussels

Εγκατεστημένο στην καρδιά της Δυτικής Ευρώπης, το Βέλγιο ήρθε ξανά στο προσκήνιο, καθώς ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι έως και τον Ιούνιο του 2024, θα είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ μπορεί να φημίζεται διαχρονικά για τις σοκολάτες, τις βάφλες και την μπύρα της, αυτή η μικρή, αλλά ζωντανή χώρα, κρύβει πολλά περισσότερα από όσα ίσως γνωρίζαμε. Πάμε να δούμε μαζί, λοιπόν, 8 άγνωστες και συναρπαστικές πληροφορίες για το Βέλγιο.

1. Το ψηλότερο σημείο του Βελγίου είναι χαμηλότερο από το ψηλότερο κτίριο του κόσμου

Το Signal de Botrange στο οροπέδιο High Fens είναι το υψηλότερο σημείο του Βελγίου, με ύψος μόλις 694 μέτρα. Ωστόσο, είναι χαμηλότερο από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, Burj Khalifa στο Ντουμπάι, που αγγίζει τα 828 μέτρα! Μέσω αυτής της σύγκρισης γίνεται άμεσα αντιληπτό το γεωγραφικό χαρακτηριστικό που μοιράζεται το Βέλγιο με τις γειτονικές χώρες Ολλανδία και Λουξεμβούργο, που ιστορικά αναφέρονται ως Κάτω Χώρες, λόγω του επίπεδου εδάφους τους.

2. Τα Δικαστήρια των Βρυξελλών είναι από τα μεγαλύτερα δικαστήρια του κόσμου

Το εμβληματικό κτίριο με ελληνορωμαϊκές επιρροές, που στεγάζει τα Δικαστήρια των Βρυξελλών, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Joseph Poelaert και κατασκευάστηκε μεταξύ 1866 και 1883. Έχοντας έκταση περίπου 26.000 τ.μ., είναι κατά 5.000 τ.μ. μεγαλύτερο από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ενώ η πρόσοψή του ξεπερνά κατά 50% την πρόσοψη του παλατιού του Μπάκιγχαμ.

3. Το Βέλγιο κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς κυβέρνηση

Πιο συγκεκριμένα, το Βέλγιο έμεινε χωρίς κυβέρνηση για 541 ημέρες, περισσότερο καιρό, δηλαδή, από ότι το εμπόλεμο Ιράκ.

4. Στο Βέλγιο βρίσκεται η πρωτεύουσα των διαμαντιών

Η Αμβέρσα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου, είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα διαμαντιών, καθώς περισσότερα από τα μισά διαμάντια που πωλούνται σε όλο τον κόσμο περνούν από εκεί.

5. Η λέξη spa προέρχεται από την ομώνυμη βελγική πόλη

Η λέξη spa πιστεύεται ευρέως ότι προέρχεται από τη βελγική πόλη Spa. Φημισμένη για τα θεραπευτικά ιαματικά λουτρά της από την αρχαιότητα, η πόλη προσέλκυσε πολλούς ευγενείς, που στη συνέχεια έδωσαν το όνομά της σε παρόμοιες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.

6. Το Βέλγιο είναι ο βασιλιάς των κάστρων

Το Βέλγιο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κάστρων ανά τετραγωνικό μέτρο στον κόσμο! Δεν είναι υπερβολή, λοιπόν, το ότι κάθε Βέλγος γνωρίζει τουλάχιστον ένα κάστρο στην πόλη του, μιας και ο αριθμός τους αγγίζει τα 3000.

7. Το Βέλγιο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπάλων μπιλιάρδου στον κόσμο

Οι βελγικές μπάλες μπιλιάρδου έχουν εξαιρετική φήμη για τη μακροχρόνια αντοχή και την άριστη ποιότητά τους. Για το λόγο αυτό, σχεδόν το 80% των μπάλων μπιλιάρδου παγκοσμίως κατασκευάζεται στο Βέλγιο.

8. Το κρίκετ θεωρείται βελγική εφεύρεση, όχι βρετανική

Ολοένα και περισσότεροι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν την πιθανότητα ότι μετανάστες από το βόρειο Βέλγιο εισήγαγαν το κρίκετ στη Βρετανία. Βάση για τον εν λόγω ισχυρισμό αποτελεί ένα ποίημα, που πιστεύεται ότι γράφτηκε το 1533 και εμπεριέχει αναφορές στο άθλημα. Οι πρώτες αγγλικές αναφορές στο κρίκετ, από την άλλη, χρονολογούνται αρκετά αργότερα, στο 1600.

Bonus fact: το κρίκετ, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ινδία, την Αυστραλία και το Πακιστάν, με την πακιστανική ομάδα, μάλιστα, να αποτελεί μια από τις καλύτερες ομάδες κρίκετ παγκοσμίως. Αυτό κι αν δεν το γνωρίζαμε!

The Gravensteen

Σου φάνηκε ενδιαφέρον;
Μπορείς να το μοιραστείς

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin