Η κρίσιμη συμβολή των εμβασμάτων στην ανακούφιση
από το οικονομικό ‘σοκ’ προκάλεσε η πανδημία COVID-19

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης Oxford Economics, τον Ιανουάριο του 2021, ‘The Remittance effect: A Lifeline for developing Economies through the pandemic and into recovery,’ (πηγή: https://www.weforum.org/agenda/2021/01/remittances-key-post-covid-recovery/). Η έκθεση αναδεικνύει τη θετική συνεισφορά των εμβασμάτων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε μια μακροπροθεσμη περίοδο. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα διεθνή εμβάσματα χρησίμευσαν ως η κύρια χρηματοοικονομική ροή υποστήριξης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ξεπερνώντας όλα τα άλλα κανάλια οικονομικής στήριξης από διεθνείς οργανισμούς ή κυβερνητικές αρχές. Τα εμβάσματα είναι αυτά που υφαίνουν ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τις κοινότητες των αποδεκτών, καλύπτοντας τις πιο άμεσες ανάγκες τους και προσφέροντας ένα σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στις τοπικές οικονομίες. Ο Hikmet Ersek, Διευθύνων Σύμβουλος της Western Union τονίζει ορισμένες κρίσιμες πτυχές αυτής της έκθεσης. Ο Hikmet Ersek, Διευθύνων Σύμβουλος της Western Union τονίζει ορισμένες κρίσιμες πτυχές αυτής της έκθεσης.

Όπως αναφέρει ο Hikmet Ersek, «Σήμερα, είναι τιμή μου να προσφέρω έναν νέο τίτλο στους πελάτες μας, σε αυτούς τους παγκόσμιους πολίτες και τοπικούς ήρωες: είναι οι«Economic First Responders»στον κόσμο. Η αγάπη και τα χρήματα που στέλνουν πέρα από τα σύνορα των χωρών όπου εργάζονται βοήθησαν στην εξομάλυνση του οικονομικού σοκ από την πανδημία, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη στις χώρες καταγωγής τους καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020 καθώς και το 2021. Κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς αυτές τις οικονομικές ροές.
Αυτοί οι πολίτες του κόσμου παρέχουν μια πνοή ζωής στις κοινότητες καταγωγής τους χρηματοδοτώντας τις απαραίτητες δαπάνες, μειώνοντας την ακραία φτώχεια και υποστηρίζοντας την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Παράλληλα υπηρετούν τις χώρες στις οποίες εργάζονται από την πρώτη γραμμή ως γιατροί, επιστήμονες, παντοπωλητές, οδηγοί λεωφορείων, εργάτες οικοδομών, εκπαιδευτικοί. Αποτελούν πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο για τη λειτουργία μιας ισχυρής οικονομίας.”
(πηγή: https://www.westernunion.com/blog/economic-first-responders-offer-recovery-in-developing-economies/)

Eκατόν εβδομήντα χρόνια τώρα, η Western Union συνδέει άτομα με τις οικογένειές τους παγκοσμίως, οποτεδήποτε, οποιαδήποτε μέρα. Στην αρχή μέσω ενός παγκόσμιου τηλεγραφικού δικτύου, σήμερα, μέσα από ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή οικονομικά δίκτυα του κόσμου, μεταφέροντας χρήματα ηλεκτρονικά σε 130 νομίσματα, μέσα σε λίγα λεπτά, σε σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Η συμβολή των «Economic First Responders» σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια πανδημία αναδεικνύει την κρίσιμη σημασία των εμβασμάτων και εκείνων που τα στέλνουν. Συνιστούν μια ανθεκτική, χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Οι πολιτικοί, οι υπεύθυνοι αναπτυξιακών projects και οι οικονομολόγοι πρέπει να δώσουν στα διασυνοριακά εμβάσματα την προσοχή και την προτεραιότητα που τους αξίζει, καθώς αποτελούν μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική μηχανή.
Η ανάγκη για καινοτομία και βελτίωση της τεχνολογίας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη από ό, τι σήμερα, που η ανάγκη για επί τόπου οικονομική βοήθεια πέρα από τα σύνορα είναι επιτακτική.

Συνοψίζοντας, η οικονομική έκθεση της Οξφόρδης απεικονίζει αυτό που έχει δει επανειλημμένα η Western Union. Οι κρίσεις κάνουν τους ανθρώπους πιο αποφασιστικούς στο να προσφέρουν βοήθεια στους ανθρώπους που νοιάζονται περισσότερο. Η πανδημία COVID-19 επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον παραπάνω κανόνα!
Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι αποστολείς εμβασμάτων είναι οι πρώτοι που συνεισφέρουν στην οικονομική ασφάλεια. Απλά μαθηματικά μας δείχνουν ότι ο όγκος, η αξιοπιστία και η επίδραση των εμβασμάτων τους αποτελούν καθοριστικό παράγοντα προσπάθειες των αναπτυσσόμενων οικονομιών να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Σου φάνηκε ενδιαφέρον;
Μπορείς να το μοιραστείς

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin