Πώς να παραμείνεις ασφαλής στις online και offline συναλλαγές σου ​

Στον ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο, οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι αμέτρητες. Ενώ οι online συναλλαγές έχουν κυριεύσει την καθημερινότητά μας, λόγω της ευκολίας και εξοικονόμησης χρόνου που παρέχουν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν ακόμη τις offline συναλλαγές. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο συναλλαγής που θα επιλέξεις, αυτό που θα πρέπει να έχεις πρωτίστως κατά νου είναι η ασφάλεια. Πάμε να δούμε, λοιπόν, μερικά tips για το πως μπορείς να παραμείνεις ασφαλής, είτε πραγματοποιείς online, είτε offline συναλλαγές.

Online συναλλαγές

Πραγματοποίησε συναλλαγές μόνο από ασφαλείς ιστοσελίδες

Όταν κάνεις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως αγορές, πληρωμές λογαριασμών ή μεταφορά χρημάτων, βεβαιώσου ότι ο ιστότοπος που έχεις επισκεφτεί είναι ασφαλής. Αναζήτησε το “https://” στην αρχή της διεύθυνσης URL και έλεγξε για το εικονίδιο λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης. Αυτές οι ενδείξεις υποδηλώνουν μια ασφαλή και κρυπτογραφημένη σύνδεση.

Απόφυγε τη χρήση δημόσιων δικτύων ή υπολογιστών

Κατά τη διενέργεια οποιασδήποτε online συναλλαγής, είναι συνετό να αποφεύγεις τη χρήση δημόσιων συσκευών ή δικτύων Wi-Fi, καθώς είναι επιρρεπή σε κυβερνοεπιθέσεις και κλοπές. Να χρησιμοποιείς πάντα τον προσωπικό σου υπολογιστή και φρόντισε να συνδέεσαι σε μια αξιόπιστη πηγή Wi-Fi. Εάν πρέπει επειγόντως να χρησιμοποιήσεις είτε δημόσιο υπολογιστή, είτε δημόσιο Wi-Fi, κάνε τη συναλλαγή σου σε παράθυρο ιδιωτικής περιήγησης και επίλεξε εικονικό πληκτρολόγιο για την εισαγωγή ευαίσθητων πληροφοριών, όπως ο κωδικός πρόσβασής σου.

Χρησιμοποίησε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης

Μπορεί η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για τα πάντα να είναι εξαιρετικά εύκολη και βολική, ωστόσο, με τον τρόπο αυτό επιτρέπεις στους hackers να έχουν πρόσβαση σε πολλούς από τους λογαριασμούς σου. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να δημιουργείς ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για τους online λογαριασμούς σου, τους οποίους θα ανανεώνεις τακτικά, αποφεύγοντας τη χρήση προσωπικών δεδομένων, όπως ονόματα και ημερομηνίες γέννησης.

Ενεργοποίησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (Two-Factor Authentication –
2FA)

Η ύπαρξη του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των online λογαριασμών σου. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων διασφαλίζει κάθε σύνδεση που πραγματοποιείται στο λογαριασμό σου και, παράλληλα, σε ειδοποιεί όταν γίνεται πρόσβαση από άλλη συσκευή.

Μη μοιράζεσαι τις προσωπικές σου πληροφορίες

Απόφυγε να μοιράζεσαι περιττές προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Όταν σου ζητείται να δώσεις ευαίσθητα στοιχεία, έλεγξε ότι ο ιστότοπος ή το app που έχεις επισκεφτεί, είναι αξιόπιστα.

Ενημέρωσε τακτικά το λογισμικό σου
Κράτα ενημερωμένο το λειτουργικό σύστημα της συσκευής σου, το λογισμικό προστασίας από ιούς και τα προγράμματα περιήγησης. Οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν επιδιορθώσεις ασφαλείας, που βοηθούν στην προστασία από πιθανές επιθέσεις.

Μην εμπιστεύεσαι άγνωστα μηνύματα ή emails
Πρέπει πάντα να ελέγχεις τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή την πηγή των SMS, πριν τα ανοίξεις. Πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να φαίνονται αρκετά παρόμοια με αυτά που θα έστελνε, για παράδειγμα, η τράπεζά σου, ωστόσο, ο διπλός έλεγχος της πηγής είναι εξαιρετικά σημαντικός. Εάν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φαίνεται διαφορετική από τη συνηθισμένη ή περιέχει ορθογραφικά λάθη, διέγραψε το μήνυμα και μην πατήσεις click στους συνδέσμους που μπορεί να εμπεριέχει.

Offline συναλλαγές

Διατήρησε τους κωδικούς πρόσβασης και τους κωδικούς PIN σου ιδιωτικούς
Μην μοιράζεσαι ποτέ τους κωδικούς πρόσβασης ή τους κωδικούς PIN σου, καθώς η αποκάλυψη των πληροφοριών του λογαριασμού σου μπορεί να σε καταστήσει πιο επιρρεπή σε απάτες. Σε περίπτωση που δεχτείς τηλεφωνήματα που σου ζητούν στοιχεία κωδικού πρόσβασης ή το PIN της κάρτας σου, μην δώσεις καμία πληροφορία και ενημέρωσε αμέσως την τράπεζά σου. Θα πρέπει επίσης να προσέχεις ιδιαίτερα όταν πραγματοποιείς συναλλαγές στα ΑΤΜ ή πληκτρολογείς τον κωδικό PIN σου στο ταμείο.

Μη μεταφέρεις μαζί σου περισσότερα μετρητά από όσα χρειάζεσαι

Μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές κλοπής, είναι στο δρόμο. Για να το αποφύγεις, συνιστούμε να έχεις μαζί σου μόνο τα μετρητά που χρειάζεσαι, και όχι περισσότερα. Αυτό όχι μόνο θα μειώσει τον κίνδυνο να σου κλέψουν κάποιο σημαντικό ποσό, αλλά θα σε βοηθήσει, παράλληλα, να παραμείνεις εντός του προϋπολογισμού σου.

Έλεγξε τακτικά τις κινήσεις των λογαριασμών σου

Μη ξεχνάς να ελέγχεις τακτικά τις καταστάσεις της τράπεζας και των πιστωτικών σου καρτών για τυχόν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές. Εάν εντοπίσεις ασυμφωνίες, ανάφερέ τις αμέσως στην τράπεζά σου.

Για να διασφαλίσεις, λοιπόν, ότι οι συναλλαγές σου παραμένουν πάντα ασφαλείς, είτε online, είτε offline, φρόντισε να επιλέγεις πάντα αξιόπιστες μεθόδους για την ολοκλήρωσή τους. Μπορείς να πραγματοποιήσεις τις συναλλαγές σου στο www.westernunion.gr και στο PayLink – Western Union app ή να επισκεφτείς ένα από τα 1.300 και πλέον σημεία εξυπηρέτησής της σε ολόκληρη την Ελλάδα .

Σου φάνηκε ενδιαφέρον;
Μπορείς να το μοιραστείς

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin