Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αξίζει να νιώθουν ασφαλείς!

aman safety stop the traffik

Μαζί με τη Western Union International, στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση όλων σχετικά με την εμπορία και την εκμετάλλευση των ανθρώπων, προσφέροντας ενημέρωση και κατ’ επέκταση ασφάλεια για ζωτικής σημασίας πληροφορίες σε Πρόσφυγες και Αιτούντες Άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν καθώς και την ευρύτερη κοινότητα όσων ταξιδεύουν στην Ευρώπη και αναζητούν ασφάλεια στην Ελλάδα και την Τουρκία.
#STTAMAN

Άνθρωποι που ξεφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια και φτάνουν στην Ελλάδα αναζητώντας ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή πέφτουν δυστυχώς συχνά θύματα εκμετάλλευσης.

Μπορεί να φαίνεται εύκολο να εμπιστευτείτε κάποιον που συναντάτε, όπως έναν άγνωστο (που δεν συνδέεται με έναν οργανισμό υποστήριξης) που προσφέρεται να σας βοηθήσει. Μερικές φορές όμως αυτές οι υποσχέσεις είναι ψευδείς και μπορεί να βρεθείτε παγιδευμένοι σε μια χειρότερη κατάσταση που είναι δύσκολο να ξεφύγετε.

Σας έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω πληροφορίες σχετικά με το πώς να παραμείνετε ασφαλείς και να μην πέσετε θύματα εκμετάλλευσης και που μπορείτε να απευθυνθείτε εάν χρειάζεστε βοήθεια και υποστήριξη.

Τι είναι το human trafficking ή αλλιώς εμπορία ανθρώπων?

Πρόκειται για μετακίνηση ή στρατολόγηση ανθρώπων, είτε μέσω εξαπάτησης, εξαναγκασμού ή βίας με σκοπό την εκμετάλλευση. Οι διακινητές συχνά επωφελούνται οικονομικά από την εκμετάλλευση ανθρώπων. Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο μπορούν να στοχοποιηθούν για σκοπούς εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ποιες τακτικές χρησιμοποιούν οι διακινητές;

Προσφέρεται συχνά στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο βοήθεια με ταξίδια και στέγη με αντάλλαγμα την πληρωμή αργότερα. Μην συμφωνείτε αν δεν γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες!
Αυτή είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να ελέγχουν και να εκμεταλλεύονται ανθρώπους.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Πως εντοπίζετε έναν διακινητή;

Οι διακινητές έχουν πολλά πρόσωπα. Μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου ή εθνικότητας. Οι επιζώντες λένε συχνά ότι υπέστησαν εμπορία από συντρόφους, συζύγους, φίλους, ακόμη και μέλη της οικογένειας τους.

 • Οι διακινητές συνήθως υποκινούνται από οικονομικό κέρδος και είναι ειδικοί στην τέχνη της εξαπάτησης.
 • Ξέρουν πώς να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να σας κάνουν να νιώσετε ξεχωριστοί.
 • Συχνά στοχεύουν νέους ανθρώπους προσφέροντας φιλία.
 • Μπορεί να σας αγοράσουν δώρα, να σας δώσουν χρήματα ή να σας προσφέρουν ναρκωτικά ή αλκοόλ.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Πώς ελέγχουν τους ανθρώπους;

Οι διακινητές συχνά αναγκάζουν τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν. Θα πιέσουν και θα αναγκάσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν στην κατάσταση χρησιμοποιώντας απειλές και εκφοβισμό.

Ο διακινητής μπορεί να σας πείσει ότι η αστυνομία είναι με το μέρος τους. Αυτό είναι ψέμα. Η εμπορία ανθρώπων είναι παράνομη στην Ελλάδα.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ποια η διαφορά μεταξύ λαθρεμπορίου και εμπορίας ανθρώπων;

Το λαθρεμπόριο είναι μια υπηρεσία που ζητά κάποιος, παρά τον κίνδυνο, παράνομη είσοδο σε μια χώρα. Μόλις ολοκληρωθεί το ταξίδι και οι πληρωμές, η ανταλλαγή τελειώνει. 

Η εμπορία ανθρώπων περιλαμβάνει είτε τον εξαναγκασμό ενός ατόμου να ταξιδέψει είτε την παροχή ψευδών υποσχέσεων για θέσεις εργασίας ή ασφάλεια στο τέλος αυτού του ταξιδιού. Η εκμετάλλευση μπορεί να συμβεί στον τελικό προορισμό ή/και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα

Είστε κάτω των 18 ετών και μόνη/ος στην Ελλάδα ή αντιμετωπίζετε έλλειψη στέγης; Yπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη!

Δίκτυο κηδεμονίας  

 • Ο Κηδεμόνας είναι ένα πρόσωπο αναφοράς για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στο οποίο μπορούν να βασιστούν για βοήθεια.
 • Το Δίκτυο Κηδεμονίας δρα στις εξής περιοχές: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ορεστιάδα, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος, Θήβα, Χαλκίδα και Ιωάννινα.
 • Υποστηρίζει ανηλίκους που κρατούνται ή διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας, σε ανοιχτούς ή κλειστούς καταυλισμούς.

Τα μέλη του Δικτύου Κηδεμονίας ενεργούν προς όφελος των ανηλίκων σε θέματα που αφορούν: 

 • διαδικασίες ασύλου
 • διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης
 • επικοινωνία με τα μέλη της οικογένειας των ανηλίκων για τον καθορισμό των καλύτερων συμφερόντων τους
 • φροντίδα υγείας
 • εκπαίδευση
 • ψυχοκοινωνική υποστήριξη 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Whatever-choice-you-make-you-must-ensure-you-put-your-safety-as-a-top-priority.-348x348

Χρειάζεστε βοήθεια και υποστήριξη;

Έχετε υποστεί κακομεταχείριση ή εκμετάλλευση ή γνωρίζετε κάποιον που έχει υποστεί; Εάν ναι, επικοινωνήστε με αυτούς τους οργανισμούς για δωρεάν εμπιστευτική βοήθεια και συμβουλές. 

Αναφέρετε το STOP THE TRAFFIK εάν επικοινωνήσετε με οποιονδήποτε από τους οργανισμούς που αναφέρονται παρακάτω.

Ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε διατρέχετε άμεσο κίνδυνο, καλέστε τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Ο αριθμός είναι δωρεάν, 24/7, οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες μπορούν να καλέσουν το 112 για να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας, των υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής βοήθειας και της πυροσβεστικής.

Η Εθνική Γραμμή Εμπορίας Ανθρώπων 1109

Η τηλεφωνική γραμμή είναι διαθέσιμη για να απαντά σε όλες τις επείγουσες κλήσεις που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων από οπουδήποτε στη χώρα, 24/7, ανώνυμα και με δυνατότητα μετάφρασης σε περισσότερες από 200 γλώσσες. Για να καλέσετε από Ελλάδα καλέστε το 1109.

📞 0030-2310019880
📧 info@1109.gr

ΜETAδραση

Εάν είστε ασυνόδευτος ανήλικος και νιώθετε ότι κινδυνεύετε ή αντιμετωπίζετε έλλειψη στέγης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη ΜΕΤΑδραση για βοήθεια και υποστήριξη. Η γραμμή βοήθειας λειτουργεί από τις 10.00 έως τις 18.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο WhatsApp και στο Viber.

📞 0030-6908091433
📧 cpreport@metadrasi.org
🔗https://metadrasi.org/en/metadrasi/

STOP APP

Μπορείτε να αναφέρετε το περιστατικό ανώνυμα και με ασφάλεια μέσω της εφαρμογής.

 • Έχετε δει μια ύποπτη αγγελία εργασίας στο διαδίκτυο;
 • Σας έχει προτείνει κάποιος εργασία που φαινόταν ύποπτη;
 • Εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αναγκάζεστε να εργαστείτε ή σας εκμεταλλεύονται;
Κατεβάστε το STOP APP και ενημερώστε

Λήψη στο σήμα του app store Αποκτήστε το σήμα στο Google Play

Εθνικός Μηχανισμός Εντοπισμού και Προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων άστεγων ή σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Εάν είστε κάτω των 18 ετών, είστε μόνοι ή χωρίς τους γονείς σας ή έναν ενήλικα που σας φροντίζει, σε οποιαδήποτε τοποθεσία στην Ελλάδα, και δεν έχετε σπίτι ή δεν είστε ασφαλείς στον τόπο που ζείτε, μπορείτε να καλέσετε τον παρακάτω αριθμό μέσω κινητού ή σταθερού τηλεφώνου ή στον αριθμό στο (0030) 2132128888 ή να στείλετε μήνυμα μέσω WhatsApp ή Viber στο (0030) 6942773030.

Η παρούσα τηλεφωνική γραμμή ανήκει στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η ομάδα που θα απαντήσει στην κλήση σας, με τη βοήθεια διερμηνέα, θα σας ενημερώσει για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, ώστε είτε να μεταφερθείτε άμεσα σε ασφαλές περιβάλλον είτε να παραπεμφθείτε στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω βοήθεια ανάλογα με οι ανάγκες σας.

Σου φάνηκε ενδιαφέρον;
Μπορείς να το μοιραστείς

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin